Postare prezentată

vineri, 27 februarie 2015

175 de ani de la prima cronică de box aparută in România. Cum se pocneau „anglii” in 1840 “peste nas şi foale”


175 de ani de la prima cronică de box aparută in România

Cum se pocneau „anglii” in 1840 “peste nas şi foale”

Prima cronică de box acceptată ca atare îi aparţine călătorului român Ion Codru Draguşanu (1818-1884). Născut în satul Drăguş de lângă Făgăraş, Drăguşanu pleacă la 17 ani în Ţara Românească unde îşi completează educaţia şi îşi descoperă apetitul pentru studiul limbilor străine. Între 1835 şi 1844, tânărul ardelean bântuie prin Europa. În toată această perioadă plină de călătorii, Codru Draguşanu trimite acasă, unui prieten, 35 de epistole cu impresii, povestiri şi consideraţii personale cu privire la locurile vizitate şi la oamenii întâlniţi. Ulterior, în 1863, ICD reintră în posesia tuturor acestor scrisori pe care le adună într-o carte intitulată “Peregrinul transilvan” sau “Epistole scrise den ţări străine unui amic în patrie”. Printre epistolele trimise acasă se regăseşte şi cea din septembrie 1840, când, aflându-se la Londra, Codru Draguşanu ia contact cu boxul. Cum nu mai asistase niciodată la o astfel de luptă, rămâne şocat de cele văzute şi redă momentul în câteva rânduri: 
Ion Codru Dragusanu

Den Londin, septembrie 1840 (...)

(...)„A doua zi cercetarăm alt locale, numit <Box Hall>, unde o specie de gladiatori angli se luptă cu pumnul faţă în faţă, sârguindu-se a se lovi peste nas şi foale. Văzui unul sângerând den nas şi den gură ca o vită şi alţi doi leşinaţi la pământ, apoi îmi fu greaţă de aşa spectacol şi părăsii locul. Anglilor le place astfel de luptă barbară şi bat den mîni, ba încă se rămăşesc pentru luptătorii de predilecţiune”.

Cartea lui Codru Draguşanu a devenit cunoscută pe deplin de abia în secolul XX, prilej cu care cronicarii de sport au descoperit acest pasaj. Unul dintre primii care semnalează rândurile de mai sus este reputatul scriitor şi jurnalist Victor Banciulescu, care notează în a sa Mică Enciclopedie a Boxului că prin această carte savuroasă Codru Draguşanu a intrat în istoria literaturii române iar prin acest pasaj a pătruns în istoria boxului românesc pentru că, relatarea sa de la Londra din septembrie 1840 este practic prima cronică de specialitate scrisă vreodata de un român. 
Box sec XIX
Victor Banciulescu remarcă şi el şocul resimţit de Codru Drăguşanu la vederea unor “angli” care se loveau “în nas şi în foale” şi care sângerau “ca nişte vite” dar aminteşte că în acea vreme boxul nu era altceva decât o luptă cu pumnii goi care se disputa aproape fără reguli şi fără limită de timp, până când unul dintre luptători devenea incapabil să mai boxeze. În România, primele reuniuni de box au apărut în primii ani ai secolului XX iar Federaţia Română de Box a fost înfiinţată în 1921. 
Box sec XIX