Postare prezentată

vineri, 4 septembrie 2020



  24 mai 1939, ziua când Voievozii Fotbalului au descălecat la București

24 mai 1939 a fost o zi de neuitat pentru români. Întregul neam românesc se freca la ochi nevenindu-i a crede că echipa națională de fotbal a Angliei este la București. Șocul resimțit la apariția inventatorilor fotbalului  în urbea de pe Dâmbovița ar echivala în ziua de astăzi poate doar cu un meci între România și o echipă de marțieni. Pe români nu-i recomanda mai nimic pentru un amical de asemenea calibru. E adevărat, participaseră la primele 3 turnee finale ale Cupei Mondiale însă nu trecuse nici un an de când fuseseră bătuți de Cuba în primul tur al mondialului francez din ’38. De la coșmarul cubanez până în mai  1939 jucaseră 5 amicale, din care câștigaseră 2, pierduseră alte 2 și încheiaseră un meci la egalitate, având un golaveraj de 9-11. Englezii aterizau la București după două amicale tari. Pe 13 mai remizaseră la Milano, pe San Siro, 2-2 cu campioana mondială en-titre, Italia, iar pe 18 mai cedaseră suprinzător, 1-2 la Belgrad, în fața Iugoslaviei.  E adevărat, Anglia, care renunțase la statutul de membru FIFA în 1928 din pricina unui diferend cu forul mondial pe tema noțiunii de amatorism în fotbal, nu participase la nici una dintre cele trei ediții ale Cupei Mondiale. În ciuda acestui fapt, englezii erau văzuti drept cei mai buni fotbaliști din lume. Românii, și nu numai ei, considerau că Anglia ar fi putut câștiga lejer campionatele mondiale jucate în 1930, 1934 și 1938. Practic, la vremea respectivă, Anglia era văzută ca un fel de campioană mondială neîncoronată. Disputa de la București, din 24 mai 1939, avea să încheie turneul continental al Angliei.  

“Vin englezii bre !”

“Echipa Angliei  vine în România ! Acestea sunt cuvintele care flutură pe buzele fiecărui sportiv român de câtva timp încoace. Celebrii fii ai Albionului, reprezentanții celui mai bun football din lume, oamenii care dealungul anilor și-au format un palmares inegalabil, sunt așteptati în țara noastră așa cum numai niște oaspeți de marcă sunt așteptați”. Gazeta Sporturilor, 19 mai 1939
Amicalul România vs Anglia fusese anunțat de presa noastră încă din ianuarie 1939, semn că detaliile meciului fuseseră negociate din timp. Nici o publicație nu precizează însă cine a fost personajul cheie în stabilirea acestui meci. E foarte posibil ca meciul să fi fost aranjat pe linie regală, având în vedere legăturile de rudenie dintre Casa Regală a României și cea a Marii Britanii. Toată lumea, de la Vlădică la opincă, a ieșit în stradă ca să-i vadă pe englezi. Primari, prefecți, politicieni, oameni de rând au luat cu asalt gările din Turnu-Severin, Craiova și Pitești. Gazeta Sporturilor și-a trimis reporterii să-i urmărească pas cu pas pe englezi  încă de la intrarea în țară. După amicalul cu Iugoslavia, englezii  s-au îndreptat către București și au intrat în România pe la Drobeta Turnu-Severin. În cinstea oaspeților, toate magazinele și cârciumile din Turnu-Severin “s’au îmbrăcat de sărbătoare; drapelele Angliei și României flutură superb spre azurul cerului”. Până și bragagiii turci ai orașului știu despre vizita britanicilor :”vin englezii bre !” 
Foarte probabil, scurta vizită a fotbaliștilor englezi a rămas până astăzi cel mai important moment din istoria orașului de la malul Dunării. În drum spre gară, englezii s-au plimbat prin oraș și au prânzit la un restaurant central unde au luat contact “cu ineditul pitoresc românesc. Un lăutar balaoacheș le-a zis la ureche o arie săltăreață”. În gările din Craiova și Pitești povestea se repetă. Mii de oameni îi aplaudă pe englezi și le oferă flori. În București, Gara de Nord este pur și simplu blocată de puhoiul de oameni veniți să-i zăreasca măcar pe englezi. “Maeștrii footballului erau să fie striviți de mulțime. Peste 3000 de oameni au umplut peroanele de parcă echipa Angliei avea de gând să joace între șine”, scria Gazeta Sporturilor. Pe peronul Gării de Nord, federalii britanici le-au oferit omologilor români câte un creion de argint și câte o insignă, în vreme ce românii le-au făcut cadou “câte o ploscă cu țuică”.


Da și ba ! Tancul sprinten, Tornada, Uliul și Cangurul

Meciul meciurilor l-a stârnit și pe scriitorul Ionel Teodoreanu, care, anterior, mai publicase cronici și reportaje pe teme de box, patinaj, oină și fotbal. De astă dată, autorul trilogiei “La Medeleni”, a scris o incitantă cronică în Gazeta Sporturilor, punând în balanță șansele României la victorie, în comparație cu cele ale Angliei. Cronica lui Ionel Teodoreanu s-a intitulat <Da și Ba !>.
Un meci mare văzut de un scriitor mare -  Ionel Teodoreanu
“Da și Ba  !

Da, putem câștiga acest meci. Balonul e rotund. Rotund a fost în Jugo-Slavia unde echipa Angliei a fost uluitor învinsă , de ce n’ar fi rotund și în România ! Da, avem proeminente individualități în echipa noastră. (…) Dobay, centaurul galopului mythologic, al cărui shot e un destin năpraznic; Vintilă, uliul adversarului; Burger, tankul sprinten; Sfera, adevărata tornadă; Pavlovici cu salturi de cangur. De ce n’ar fi victoria, sau măcar speranța în victorie, concluzia logică a atâtor talente însumate de echipa noastră ? (…)

Ba nu putem câștiga acest match. Rotund nu înseamnă absurd. Rotund e și pântecul femeii însărcinate. Și totuși acest <rotund> nu va naște un avion ci un prunc. Picioarele savante ale echipei Angliei sunt deprinse să joace pe terenuri care nu-s decât amplificarea gazonată a unei suprafețe de billiard. În Jugo-Slavia n’a fost răpusă echipa Angliei ci a fost învins sportul footballului de hârtoapele maidanului balcanic poreclit arenă. S’a jucat deci terenul cucuiat de-a v’ați ascunselea cu picioarele echipei  Angliei. La București însă, echipa Angliei va <juca> deci va învinge.  (…)
Și  totuși, amândouă glasurile mele, ireductibile aici în singurătatea gândului, - acolo pe teren se vor înfrăți absurd într’un singur glas care va striga imperativ în cor cu celelalte mii : Haide România !”

La Peleș pe urmele englezilor. “Ne rugăm Domnului să nu facem hands”

Entuziasmată la culme de vizita fotbaliștilor englezi, presa româna de toate culorile și de toate orientările a fost permanent pe urmele oaspeților.  Cititorii aveau să afle din relatările ziarelor că pe 22 mai englezii au fost în vizită pe Valea Prahovei. Au vizitat sondele de la Țintea, lângă Băicoi, iar prânzul l-au luat la hotelul Palace din Sinaia, hotel care există și în ziua de astăzi în parcul Dimitrie Ghica. “Absolut toți membrii expediției engleze sunt entuziasmați de mâncărurile și…vinurile românesti”, nota Universul Sport. După ce și-au făcut plinul, fotbaliștii englezi au aterizat la Peleș. “Castelul și elegantul decor al reședinței regale au stârnit admirația oaspeților cari și-au manifestast entuziasmul  ca nicio altă echipă națională”. La întoarcerea către capitală, englezii s-au oprit în Ploiești unde au năvălit într-o cofetărie îndopându-se cu prăjituri, după care au încheiat apoteotic cu o cină pantagruelică la restaurantul Berbec. Însoțiți de prefectul de Prahova și de președintele clubului ploieștean Tricolorul, englezii au vizitat, între altele, stadionul local care fusese inaugurat nu cu  mult timp în urmă. “Vizita jucătorilor britanici a produs la Ploești o sensație extraordinară. Mai mare chiar decât cel mai pasionant match de divizie națională”. (Universul Sport, 23 mai 1939).
“Voievozii footballului” n-au scăpat de alai nici măcar la antrenamentul pe care l-ar fi vrut închis pentru toată lumea. În ciuda dorinței lor, 300 de oameni au pătruns pe ANEF ca să vadă cum se antrenează cei mai buni fotbaliști ai lumii. “…Nimeni n’a putut face nimic celor 2-300 de de persoane care au pătruns și s’au ascuns în tribune încă dela 7 dimineața. (…) Englezii au o viteză uluitoare și lasă impresia că asiști la adevărate întreceri între așii alergătorilor mondiali. (…) Asul shooterilor este Lawton, a cărui putere în shoot este formidabilă. Apoi s’au antrenat la lovituri de 11 m. Ne rugăm însă Domnului ca înaintașii români să nu facă niciodată hands în careu”, nota într-un registru comic Gazeta Sporturilor.

Ce e de știut. “Englezii poartă numere pe tricouri !”

Ziariștii români s-au întrecut în a oferi sfaturi și informatii privitoare la fotbalul englez și la stilul de joc al britanicilor, în fața cărora, potrivit Universul Sport, “echipa națională are misiunea cea mai glorioasă și trebue să răspundă celui mai intens efort din cariera ei. 24 Mai poate fi o dată istorică, căci întâlnirea de la A.N.E.F. va fi desigur cea mai complectă lecție de football, o revelație luminoasă și precisă a jocului de football. Matchul va începe la ora 18 precis”. Publicul a avut parte din Tempo, Capitala, Gazeta Sporturilor, Universul Sport sau Sportul Capitalei de un puhoi de informații și de sfaturi, care de care mai uimitoare. Astfel, suporterul român lua la cunoștință că “englezii atacă portarul – lucru care nu se practică în toate țările Europei. Cum nici în România nu este acest obiceiu, publicul trebue să înțeleagă acest lucru și să nu’l prețuiască decât în spiritul englez”.
“Înaintașii englezi vor ataca portarul. Spectatori ! Nu protestați, nu manifestați ostil pentru că nu aveți dreptate”.
“Nu protestați  deasemenea, când jucătorii englezi vor ataca adversarul cu pieptul sau umărul. Și aceasta este perfect regulamentar și stilul de joc britanic comportă o maximă întrebuințare a bustului”.
“Rugăm pe jucătorii noștri să nu țină cu mâna. Și nu pentru că vor fi penalizați de arbitru în cazul în care acesta i-ar vedea. Ci pentru că este genul de infracțiune pe care o detestă în gradul cel mai înalt orice jucător englez. În mentalitatea sportivului britanic actul acesta capătă oroarea unui act de supremă lașitate. Dacă faci asta ești un laș și nu poți face sport pentru că sportul pretinde să fii curagios. Iată raționamentul sportivului britanic”.
“Spectator român, nu huidui fiindcă aceasta este oribil și fiindcă efectul este demoralizant și dezastruos în consecinte. Spectator român, nu face economie de aplauze și nu te teme că vei răguși strigând pentru echipa ta. Un tub cu bomboane de mentă costă numai 5 lei și-ți va reda integritatea facultăților vocale. În glasul, în gândul, în simțirea, în încrederea și în nădejdea ta strigată puternic stă ascunsă cheia victoriei. Fă-ți datoria spectator român !”
“Fabrica Velo oferă echipei învingătoare cateo cutie de cremă <Velo>, cea mai bună cremă de ras rapid”.
“Pe stadionul ANEF are loc cea mai mare partidă pe care a găzduit-o țara noastră, între formidabila echipă a insularilor și unsprezecele tânăr pe care-l aliniăm”.
“Publicul trebue să susțină cu caldură echipa noastră. Aceasta este datoria publicului. Să primească după cum merită însă cea mai bună echipă din lume, maeștrii, apostolii patriei footballului”.
“Jucătorii Angliei poartă numere pe tricouri ! O nouă curiozitate a fotbalului britanic, pe cât de originală, pe atât de interesantă. În matchurile pe care echipa Angliei le susține pe continent, jucătorii poartă pe tricou un număr, după care pot fi lesne identificați  de spectatori. (…). După aceste amănunte, publicului românesc îi va fi foarte ușor să recunoască jucătorii cu care vom juca miercuri”. Primele meciuri de fotbal în care s-au purtat numere pe tricouri în campionatul englez fuseseră disputele Sheffield Wednesday vs Arsenal și Chelsea vs Swansea jucate pe 25 august 1928.

“Anglia  a  demonstrat  football, a vrut să câștige și a câștigat cu 2-0. Maeștrii au fost în Dealul Spirei !”

Miercuri 24 mai, în ziua meciului, capitala a fost practic paralizată. Meciul a început la ora 18.00, porțile s-au deschis la ora 12.00 însă primii spectatori și-au făcut apariția la porți înainte de ora 10.00 înarmați cu sarsanale pline cu mâncare și băutură. Au fost prezenți ambasadorii Germaniei, Turciei, Bulgariei, Belgiei și Angliei precum și o sumedenie de figuri publice autohtone. Federația Româna de Fotbal a solicitat în mod public tuturor instituțiilor să le permită angajaților să plece de la muncă mai iute, astfel încât doritorii să poată ajunge în timp util la stadion. Presa vremii a avansat cifra de 40.000-45.000 de spectatori prezenți pe stadionul A.N.E.F., ceea ce înseamnă că la acest meci au asistat cel putin 5% dintre locuitorii capitalei. În 1939, populația Bucureștiului era cifrată la 7-800.000 de locuitori. La ora meciului,Bucureștiul arăta precum un oraș părăsit. Locuitorii care nu prinseseră bilete erau adunați în jurul aparatelor de radio. Jocul, așteptat cu sufletul la gură de întreaga națiune, n-a avut cine știe ce istoric. Fundașul Ripensiei, Rudolf Burger, s-a accidentat la genunchi în minutul 2 și a părăsit definitiv terenul în minutul 11 . Cum regulamentul de fotbal, în perioada respectivă, nu prevedea posibilitatea efectuării unor schimbări de jucători, România a jucat în 10 oameni până la final. Englezii au câștigat cu 2-0, goluri Broome min 7 și Welsh min 51, în vreme ce românii și-au imaginat multă vreme că dacă ar fi jucat în efectiv complet ar fi putut produce o surpriză. Din cronicile ziarelor rezultă că după golul de 2-0 englezii n-au mai forțat, principala lor preocupare fiind aceea de a-și păzi picioarele de atacurile românilor. “Se joacă atât de brutal ! Doamne ! ”, scria Universul. “Pentru ce nu pot înțelege unii oameni că e mai frumos să fii sportiv până la urmă”. Dincolo de considerațiile personale legate de meci, românii au fost satisfăcuți și nu prea de acest 0-2 cu Anglia, însă prezența englezilor la București a atenuat până la urmă orice nemulțumire.  
 “Jucătorii englezi au jucat atât de bine încât e imposibil să mai remarcăm vreun jucător român”, nota Universul, în vreme ce Sportul Capitalei scria :”Britanicii au prezentat adevaratul football și totuși au fost foarte mulți spectatori decepționati : ar trebui să fim mai des vizitați de echipe engleze pentru a învăța cu toții că fotbalul e sport și nu altceva. (…) Englezii ne-au arătat eri un football ireproșabil, un football de calitatea I, cu desăvârșire <made in England>, dincolo de orice putință de imitație sau contrafacere. (…) În anul de grație 1939, luna Mai, ziua 24, Capitala noastră a găzduit cea mai mare echipă a lumii : echipa Angliei ! (…) Maeștrii footballului, Maeștrii lumii, cei ce au născut, crescut și scos în lume foot-ball-ul, cei ce au elaborat sportul care se intitulează regele sporturilor, englezii, au jucat eri la noi. Englezii au fost în Dealul Spirei !” Gazeta Sporturilor îl lăuda pe venusistul Cornel Orza, considerat cel mai bun român de pe teren :“Orza merită laude pentru jocul prestat. A fost singurul și primul care a atacat cu vânjoșie pe oaspeți și nu s’a intimidat de faima lor. (...) Partida formidabilă făcută de venusist l-a scutit pe Sfera de grija lipsei lui Burger. Bravo Orza ! În condițiunile vitrege descrise România nu putea juca mai bine. Înfrângerea suferită numai cu 2-0 din partea Angliei, în contra căreia a jucat în 10 oameni, nu are nimic dezonorant. Dimpotrivă, ea este lăudabilă. Nici cu formația complectă nu reușeam să-i învingem”. 
 Scriitorul Ionel Teodoreanu n-a pierdut nici el ocazia de a comenta deznodământul marelui eveniment :”Bravo România ! N’ai meritat și n’ai avut aplauze, fiindcă n’ai câștigat dar vrednică ești de salutul nostru. Eu unul ți-l dau până la pământ căci vitejia, uneori, e mai stimabilă decât succesul.
(…) România : un flăcău focos, agitat, dornic de luptă. Anglia : un vulpoi. 2-0. România n’a putut altfel. Iar Anglia n’a vrut mai mult. (…) Ce minunat lucru trebuia să fie matchul Anglia-România ! Ce vâlvă admirabilă a stârnit în țărișoara noastră vestirea acestui match epocal. Ce articole inspirate și informate ! Ce entuziasm ! Ce vânzare de bilete ! Ce mulțime ! Mărturisesc însă că restul, adică matchul, mi s’a părut cu mult inferior”.
„Ziua de 24 mai 1939 trebue să rămână înscrisă cu litere de aur în istoria soccerului românesc. Venirea echipei Angliei la București a constituit cel mai mare eveniment sportiv al țărei noastre. Nimic nu-l va egala, decât tot o nouă vizită a Angliei”. Capitala, 26 mai 1939.
Noua vizită a Angliei în România avea să aibă loc de abia peste 29 de ani, în noiembrie 1968, 0-0 la București tot într-un amical.


Romania-Anglia, 24 mai 1939


 NB. Material publicat in Gazeta Sporturilor din 28 februarie 2018
 
Octavian Pescaru