Postare prezentată

joi, 7 ianuarie 2016

Un Greuceanu al luptelor, Alexandru Lungu




Pe Alexandru Lungu îl cunosc până si copiii. Oamenii l-au retinut în special pentru dimensiunile sale impresionante. La 1,82 cm cantareste 152 de kilograme. În mod cert, Sandul Lungu n-ar avea loc pe strada Sforii din Brasov, cea mai îngustă strada din Europa. Este cel mai masiv luptător care a concurat vreodata pentru Romania, însă in afara aparitiilor sale intens mediatizate în galele profesioniste de kickboxing sau de mma, putini dintre cei care il privesc in ziua de astazi stiu că în spatele lui Lungu stau foarte multi ani de perfomanţă la cel mai inalt nivel. 



34 de ani de sport

În 2015 Alexandru Lungu a împlinit 40 de ani dintre care 34 i-a petrecut în sălile de antrenament sau de competitie. “N-aveam decat 6 ani cand tata, fost campion national de juniori la lupte libere, m-a dus la sală ca să-i calc pe urme. Am facut lupte libere pana la 9 ani cand domnul Marius Vizer, prieten cu tata, m-a convins sa trec la judo. Domnul Vizer, mi-a fost ca un al al doilea tată. Recunosc cu mâna pe inimă ca ii datorez foarte multe”.  Remarc ca de fiecare data cand face referire la Marius Vizer, Sandu Lungu foloseşte apelativul “domnul”, un argument asadar in favoarea celora care sustin ca dintotdeauna ardelenii au fost mai politicosi cel putin fata de mitici. “Pe vremea cand am trecut de la lupte la judo eram celebru in oras pentru ca reuseam sa fac peste 100 de flotari fara oprire, intr-o singura serie. Tata facea pariuri pe mine iar apoi ma recompensa cu inghetata. Ceva mai tarziu imi dadea cate un leu pentru fiecare flotare reusita in plus si cum eu cresteam constant numarul flotarilor a fost nevoit sa scada <baremul> de la 1 leu la 50 de bani”. Printre flotari, îngheţate si bani de buzunar primiti de la tatal sau, Sandu Lungu a crescut si la propriu si la figurat. A început sa domine lumea judo-ului pe plan intern, devenind in mai multe randuri campion national de juniori si apoi de seniori. “În afară de judo eram disperat dupa cinema. Nu ratam nici un film nou aparut in oras. Îmi placeau în special cele cu personaje puternice si cele de actiune. La scoala, eram destul de talentat la desen, si schitam toata ziua ba un Superman, ba un Schwarzeneger, ba un Conan Barbarul. Acum mi-am mai schimbat gusturile, mă atrag mai mult dramele si filmele istorice”.

Campion mondial pentru România cu bani de împrumut

Campion national de lupte in 1990
 În 1991 orădeanul Alexandru Lungu bifeaza prima performanta importanta pe plan extern, la Jocurile Olimpice pentru cadeti organizate in Belgia unde obtine medalia de argint la +95 de kg. 3 ani mai tarziu, in Egipt, are loc Campionatul Mondial de judo rezervat sportivilor sub 20 de ani. Federatia Romana, din lipsa de fonduri, anunta ca nu poate finanta deplasarea nici unui sportiv. Stiindu-se in forma, Sandu Lungu nu concepe sa rateze participarea si împrumută 1000 de marci de la un prieten, halterofilul Gusti Cilici, bani cu care isi finanteaza deplasarea la Cairo. Cu bani de imprumut, fara echipa tehnica, ajuns la competitie numai si numai prin propria vointa, Sandu Lungu reuseste pe pamant egiptean o performanta istorica pentru judo-ul romanesc. Îl învinge în finala categoriei +95 de kilograme pe rusul  Mikhail Korobeinikov si devine campion mondial U-20. Este prima si totodată unica medalie de aur cucerită de judo-ul masculin românesc la un campionat mondial, indiferent de categoria de vârstă. “Cand m-am intors în tara am vrut sa returnez banii imprumutati dar Gusti Cilici n-a vrut sa-I primeasca. El imi spusese de la plecare ca daca prind podiumul nu mai vrea nici un ban inapoi. Am satisfactia ca medalia asta a mea reprezinta cea mai tare performanta a unui roman la un mondial de judo. Nimeni, la nici o categorie de varsta n-a mai reusit sa ia aurul. Din punctul asta de vedere sunt unic”. Peste cateva saptamani, in finala Campionatului European U-20, Lungu îl întâlnea din nou pe rusul Korobeinikov. Rezultatul a fost acelasi. Romanul a dat cu rusul de pamant si a venit acasa cu medalia de campion european. 

Cairo 1994

Învingătorul  campionului olimpic 

În primăvara 1996 s-a consumat la Roma, Cupa Mondiala de judo, practic un turneu de calificare pentru Jocurile Olimpice care au fost gazduite in vara acelui an de orasul american Atlanta. În capitala Italiei Alexandru Lungu a avut un parcurs perfect pana in finală unde a dat peste francezul  David Douillet, la ora respectiva triplu campion mondial, medaliat olimpic cu bronz in 1992 la Barcelona si multiplu medaliat european, inclusiv cu aur. Dupa o evolutie senzationala, Lungu l-a invins pe francez si a terminat competitia pe primul loc. Peste 2 luni la JO de la Atlanta, Lungu reprezenta Romania la categoria +95 de kilograme si termina competitia pe locul 9 in vreme ce invinsul sau de la Roma, francezul Douillet, devenea campion olimpic, titlu pe care avea sa-l cucereasca din nou si peste 4 ani la Sydney. “Cred ca a fost vorba despre felul in care a fost gandita pregatirea. Francezii, care sunt tobă de judo, l-au antrenat in asa fel pe Douillet încât să atingă vârful de formă la Atlanta, în vreme ce eu atinsesem varful de forma la Roma iar la Jocurile Olimpice eram departe de a fi la intreaga mea capacitate. Îti dai seama cat de rău mi-a părut când am văzut că învinsul meu de la Roma iese campion olimpic iar eu termin pe locul 9”. Imediat dupa Atlanta, Sandu Lungu suferă o fractură de femur si pune sportul in cui pentru doi ani. Revine în toamna 1998 iar anul urmator îsi trece în palmares două performante. Devine  campion mondial de sambo la Minsk si cucereste medalia de bronz la campionatul european pentru seniori de la Bratislava. Îsi incheie cariera de sportiv amator in 2002 cu o clasare pe locul 7 la campionatul European. “Adunasem multe accidentari, ma simteam uzat si mi-am zis ca e mai bine sa ma opresc. Oricum la 26-27 de ani eram considerat bătrân pentru judo. Interesant a fost ca la doi ani dupa ce m-am lasat am fost invitat sa-mi reiau activitatea pentru ca nu mai venea nimeni din urmă”.

Primul român în Pride

În 2005 Sandu Lungu devine primul roman care luptă în promotia japoneză Pride. “Nu prea ştiam eu la vremea aia ce-i cu Pride. Am aflat despre Pride de la un prieten care mi-a dat sa vad niste dvd-uri cu cateva gale.  Mi s-a parut interesant ce am vazut si am luat legatura cu japonezii. Ei m-au vazut, m-au placut si m-au invitat in ring. Aveam pe atunci 185 de kilograme asa că japonezii mi-au cumparat doua bilete de avion ca să stau confortabil. În timpul zborului vine stewardesa si mă întreabă <pui sau vită ?> Şi pui si vită zic eu. <Aveti o singura optiune> zice ea. Ba am două, replic eu şi scot triumfător cele două tichete. Cand am ajuns la sală m-a luat ameţeala vazând pe viu ce se întamplă. Le-am si zis celor cu care eram <daca patesc ceva să-mi duceti bursa de meci la familie>. În fine, japonezii m-au plăcut şi mi-au zis să mai lupt un pic prin Europa ca să mai capăt ceva experienţă si apoi sa revin in Pride. Adevarul e că nici nu ştiam să boxez pe vremea aia. Le-am urmat sfatul, am început să slăbesc  si am primit un meci in promotia britanica Cage Rage. Din pacate la scurta vreme dupa meciul meu Cage Rage s-a inchis iar promotia Pride a fost cumparata de UFC iar în UFC nu am cum sa pătrund atâta vreme cât la categoria grea limita de greutate admisă este de 120 de kilograme. Eu aveam 120 de kg la 18 ani, acum am 152 asa că…..

 Sandu Lungu megastar

În afara sportului, Alexandru Lungu are si preocupări artistice. A apărut în două dintre clipurile raperului Puya – Undeva in Balcani si Sus pe bar si a jucat in două rânduri in seriale de televiziune, evident in roluri de baiat rău. În anii ’90 a jucat intr-o comedie difuzata de Tvr iar recent a aparut la ProTv in serialul Inimă de ţigan.

Inspirat de Bob Sapp

De vreo trei ani încoace, Alexandru Lungu şochează publicul făcându-şi apariţia în ring cu o blană pe umeri şi cu o secure in mână. Ideea de a se costuma i-a venit în octombrie 2011 când urma să lupte cu americanul Bob Sapp. “Ştiam că Sapp are intrări din astea, să le zicem mai colorate, si m-am gândit să răspund la fel. Cum sunt pasionat de filme istorice m-am gândit că ar fi interesantă o ţinută asemănătoare cu cele văzute în unele filme de genul ăsta. Blana pe care o port e de lup iar toporul îl împrumut de prin oraşele în care lupt”.

Centrul de mma Alexandru Lungu

Din 2011, Sandu Lungu a deschis in cartierul oradean Luceafărul un club de mma care îi poartă numele. “Sala mea e cunoscută pentru antrenamentele grele tinute acolo. Eu vreau ca oamenii care trec pe la sala mea să rămână cu ceva. Avem si copii de 5-6 ani si adulti care fac de placere dar si luptători de competiţie cum e Sergiu Breb, care e deja campion RXF si un luptator de mare viitor. 

 Tată de gemeni

Uriasul din Oradea a devenit in noiembrie 2015 tata de gemeni. Lungu are o fata si un baiat, care ii poarta numele, Alexandru si Alexandra. Pe langa gemeni, oradeanul mai are o fata de 14 ani, Jessica Alexandra.

“Cât o mai duci Sandule ?”

“Toată lumea mă întreabă cat o mai duc iar pe mine mă umfla râsul. Cred ca sunt hotărât să merg înainte şi pentru faptul că la 40 de ani mulţi se aşteaptă ca eu să-mi închei cariera şi mă întreabă când mă retrag. Ei bine, n-am de gând să mă retrag ! Ceea ce fac reprezintă stilul meu de viaţă. Nu-mi stă în fire să renunt chiar dacă am 7-8 operatii. Pentru mine cu cat a fost mai greu cu atat a fost mai palpitant. Cu alte cuvinte, aventura continua cu Sandu Lungu in rolul principal !”