Postare prezentată

vineri, 12 februarie 2016

Cătălin Moroşanu, politicianul luptător



  
“Dacă pe la începutul anilor 2000 mi-ar fi spus cineva că voi fi unul dintre cei mai populari luptători din România, vedetă tv şi politician i-aş fi zis că e dus cu sorcova. Nici prin cap nu-mi trecea că voi ajunge unde mă aflu în momentul de faţă, dar se pare că ăsta mi-a fost destinul”.  


                   Ce-i va rezerva destinul lui Cătălin Moroşanu de acum încolo doar Ursitoarele stiu, însa cum a curs viaţa sa pînă în 2016 ne-a povestit el însuşi, calm, liniştit, cu accentul sau moldovenesc inimitabil de care e tare mandru. Morosanu s-a apucat de sport cu adevarat la 14 ani.
                  “Am jucat rugby la Politehnica Iasi 6 ani. La juniori am fost taloneur iar la seniori aripa. Cand am trecut la seniori cantaream 80 de kg dar aveam viteza. În linia intai trebuie sa cantaresti macar 100 de kg asa ca antrenorii mi-au zis ca sunt prea slabanog ca sa continui in gramada si m-au trecut pe linia  de trei sferturi. Fugeam de-mi sfaraiau calcaiele, precum Nica al lui Stefan a Petrei prins de matusa Marioara la furat de cirese. Mi-a placut sportul asta tare mult si sa stii ca si datorita rugby-ului fac fata in ring. Culmea, ca luptator n-am avut accidentari serioase, in schimb, in 6 ani de rugby m-am ales cu 2 comotii serioase si cu o perioada petrecuta in ghips dupa o fractura de maleola. Cand am incasat prima comotie m-am trezit la duş si nu stiam ce e cu mine. Luasem un placaj tare de tot din care mi-am revenit doar sub jetul de apa. In gramezi era tabaceala mare. Astia de la Dinamo, pe care i-am intalnit de mai multe ori, aveau obiceiul sa ne intimideze lovind in gramada si de abia dup-aia incepeau sa joace rugby. N-am deloc amintiri placute cu ei”.
                  Cariera de rugbyst a lui Catalin Morosanu s-a incheiat in 2000 din motive clasice pentru societatea noastra, una in care cluburile nu le pot oferi mai nimic sportivilor de abia iesiti din adolescenta. “Luam primă de meci 15 lei. Cu ei beai 3 beri si plecai acasa. Deja vedeam ca nu prea am cum sa ma intretin. In afara de asta, parintii mei investisera mult in mine. Mama voia sa ma dea musai la "scoala de avocati" asa ca m-am pus cu burta pe carte si am intrat la Drept. Sa ne intelegem bine ! Am intrat la stat, pe locuri de la buget, nu la vreo facultate particulara !” Visul doamnei Morosanu de a-si vedea fiul avocat s-a implinit doar pe jumatate. Catalin a terminat facultatea dar in locul robei de avocat si-a pus in maini manusile de box. Si asta pentru ca destinul i l-a scos in cale pe antrenorul Mihai Constantin. “La un moment dat ma facusem cam rotunjor si am mers la sala sa mai dau jos din kilograme. Acolo am dat peste maestrul Constantin care, vazandu-ma, mi-a zis ca am potential de kickboxer. M-a imbrobodit in asa fel incat m-am apucat de antrenamente mai serioase. Ma uitam la Local Kombat, imi placeau Sora, Atodiresei, Iftimoaie, Ghita, dar eram un simplu chibiţ, nimic mai mult. Dupa 3 luni de pregatire maistrul Constantin mi-a zis ca-s talentat. M-a umflat rasul, nu-l credeam. Dupa inca 3 luni am mers la o selectie la Mamaia. Am luptat cu doi bodyguarzi ai lui Radu Mazare, am lasat o impresie buna si asa am paşit in lumea kickboxingului”. 
Morosanu este imaginea brandului Cotnari
  
Primul meci oficial al lui Morosanu ca luptator profesionist s-a consumat in noiembrie 2006 la Ramnicu Valcea, contra lui Mihaita Golescu. “Am castigat la puncte, atat imi amintesc din meciul asta. De fapt, din primele 10 meciuri disputate nu-mi aduc aminte prea multe lucruri din cauza emotiilor. In ciuda aparentelor aveam niste emotii ingrozitoare. In primii 3-4 ani de competitie invatam tehnici noi, intelegeam tactica dar se intampla sa n-o pot aplica din cauza emotiilor. Sunt momente cand am adversari foarte puternici ş-atunci uit de tehnica si scot la iveala croseul meu de stanga. <Iar dai ca de la tara>, imi striga de la colt Mihai Constantin.  Adevarul e ca croseul de stanga peste umar e arma mea favorita cu care am dat multe ko-uri. Pot sa ridic si picorul la cap chiar daca lumea nu crede ! Cu toate astea si acum am emotii, dar nu ca la inceput. Eu de asta ma exteriorizez, ca sa-mi alung tracul. Acum, la 30 de ani, emotiile nu mai sunt ca la inceput, cand urc in ring e ca si cum m-as duce la slujba, in fond asta e meseria mea”.

Complimentul lui Leko

Primul adversar de calibru intalnit de Morosanu a fost  Stefan Leko. Catalin avea doar 3 meciuri ca profesionist in vreme ce croatul, nume de referinta in circuitul K-1, urcase de 73 de ori in ring in 11 ani de cariera. Multi se asteptau la un macel cu romanul pe post de victima sigura dar lucrurile au stat un pic diferit. Leko a castigat la puncte dar Morosanu a luptat cu o darzenie iesita din comun. A fost practic meciul care l-a adus cu adevarat pe Morosanu in lumina reflectoarelor. Imediat dupa decizie, pe ring, Leko i-a facut un compliment romanului :”Daca toti luptatorii ar avea inima ta, lumea kickboxingului ar arata cu totul altfel”. Adevarul este ca Morosanu a impresionat de la bun inceput prin stilul sau de a lupta. “Ma bat cu mult suflet, sunt agresiv si nu ma intereseaza ce adversar am in fata, de aceea ma plac oamenii. In ceea ce fac acum m-a ajutat enorm trecutul de rugbyst. Am gatul gros dupa cat am tras la jug la antrenamente, am un fizic puternic, sunt bun incasator si suport cu usurinta loviturile adversarilor.

Meciul meciurilor

In octombrie 2012, Catalin Morosanu si-a vazut visul cu ochii. A luptat la Tokyo, acolo unde isi doreste sa lupte orice profesionist. “L-am intalnit pe Paul Slowinski care era in forma foarte buna si favorit clar. Eu ma gandeam ca daca am ajuns acolo nu ma pot face de ras mai ales ca stiam ca se uita o gramada de lume la mine”. In ciuda tuturor previziunilor meciul practic n-a avut istoric. Morosanu l-a bombardat permanent pe Slowinski cu directe si crosee, reusind chiar sa-l trimita la podea de 2 ori in runda a treia, s-a aparat perfect si a castigat intr-o maniera entuziasmanta. “Victoria contra lui Slowinski reprezinta cea mai frumoasa amintire a carierei mele de pana acum”, rememoreaza Morosanu. “Dupa meci am primit de la Ilona Hug, şortul soţului său Andy Hug, marea vedeta K-1 care a murit in 2000. Am fost tare mandru ca am reprezentat Romania cu cinste la Tokyo”.

Coşmarul Zimmerman

Daca meciul cu Slowinski e o amintire frumoasa, atunci trebuie sa existe si una neplacuta ca in cariera oricarui sportiv profesionist. Visul urat al lui Catalin se numeste Errol Zimmerman in fata caruia a cedat in mai 2010 la Bucuresti prin tko in prima runda. “Asta e un moment dulce-amarui. Veneam dupa castigarea finalei <Dansez pentru tine> de la ProTv. El avea 125 de kg, eu 90 si o perioada prea scurta de pregatire. M-a prins cu un croseu de dreapta si s-a terminat. Sper ca pana la urma sa am parte de o revansa cu el. Asta e ceva ce ma macina permanent”.


 "Îl vreau pe Badr Hari"

“Cred ca pot sa mai lupt la un nivel inalt inca 3-4 ani. Pana la finalul carierei mi-as dori un meci cu Badr Hari. Are stil agresiv, e popular si as lupta cu el chiar si fara bani, doar pentru satsisfactia de a fi luptat cu el. Romanul se uita in general dupa notorietate cand e vorba despre un luptator, nu dupa valoare, dar Badr Hari le are pe amandoua – e si valoros, are si notorietate”. 

Ferit de accidentari

“Din fericire n-am avut parte de accidentari in atatia ani de kickboxing. Asta se intampla pentru ca am o zestre genetica buna din partea parintilor, apoi bunicii m-au calit punandu-ma la munca de mic – sapam, caram fan – si nu in ultimul rand rugby-ul m-a intarit foarte mult”. 

Catalin Morosanu, Mihai Constantin si Sebastian Ciobanu
 Politicianul Morosanu

In 2012 luptatorul Morosanu a devenit politicianul Morosanu, mai précis consilier judetean ales in urma alegerilor locale tinute la Iasi. In toamna 2014, ca membru PNL, a facut campanie pe strazile Iasiului pentru Klaus Johannis, cel care avea sa devina presedintele ales al Romaniei. “Eu am intrat in politica din frustrare. M-am saturat sa merg prin tari straine si sa vad cum romanii sunt priviti urat. Vreau sa fac din tara mea o tara puternica. Vreau sa reprezint tara mea. Eu in sport ma consider o elita iar sportul ajuta omul sa progreseze. Un om care face sport are alte ambitii. Sa reuseasca, sa fie luptator, sa aiba o independenta financiara. In campania electorala am batut strazile zilnic, ore-n sir, vorbind cu oamenii. Eu vreau sa fiu un exemplu, nu sa stau intr-un palat de clestar si sa dau ordine. Le-am explicat oamenilor, dintr-un judet pesedist cum e Iasiul, ca nu trebuie sa-si mai vanda viitorul pe bani si alimente. Si multi dintre ei m-au inteles ! Eu imi doresc ca tinerii sa ramana in tara, sa nu mai plece in strainatate si asta se poate face numai printr-o politica de dreapta coerenta. Pe Klaus Johannis l-am cunoscut personal cand a venit in campanie la lasi. Mi-a placut de el, mi s-a parut un om cu bun simt. Sunt mandru ca am stat langa el si sper sa faca tot ce a promis, sa transforme Romania intr-o tara cu adevarat europeana asa cum a transformat Sibiul intr-un oras european. Si sa stii ca nu m-am putut abtine sa nu fac un selfie cu el !”

“Regizorul” Mihai Constantin

  Morosanu este cunoscut pentru numeroase aparitii traznite care preced galele in care urmeaza sa lupte. Participa la farse, isi ameninta adversarii intr-un stil absolut personal, se lasa bagat in cusca etc. “Aparitiile tv le <regizez> impreuna cu antrenorul meu,  Mihai Constantin. Daca s-ar angaja undeva pe un job de relatii publice ar face cariera. Impreuna cu el am pus la cale toate aparitiile tv. Nici nu va puteti imagina ce ne da prin cap. La urma urmei vorbim si despre un show tv nu doar despre o lupta iar noi sportivii trebuie sa ne vindem. Avem o viata scurta ca sportivi si daca nu profitam acum viata trece, cariera trece si ramanem cu regretele. In afara de faptul ca imi e antrenor si complice la aparitiile televizate, Mihai Constantin e un mentor pentru mine. M-a ajutat sa progresez foarte mult, imi e ca un al doilea tata si va spun cu mana pe inima ca sunt norocos sa am un astfel de maestru. Dintr-un biet student m-a facut un luptator tare. El a crezut mereu in steaua mea norocoasa, uneori mai mult decat mine. Actorul Radu Pietreanu a crezut iarasi foarte mult in mine. De prima oara de cand m-a vazut m-a incurajat si o face si in ziua de astazi”.

"Moroşenisme"

Morosanu si triplul campion K-1 Remy Bonjasky
 “La mine in vestiar nu intra femei inainte de meci pentru ca femeile iti distrag atentia. Eu sunt un gladiator si gladiatorii nu se gandesc la femei cand se duc sa lupte. Nici pe sotia mea Georgiana n-o iau la gale ca sa nu am un stress in plus”.

“De fiecare data imi fac intrarea in ring pe Haka, in primul rand din respect pentru rugby, sportul pe care l-am practicat atatia ani si pe care il iubesc in continuare si apoi pentru ca este un dans razboinic.”

“Ca politician mi-as dori ca pana la finele lui 2016 sa ajung intr-o functie de secretar de stat iar ca sportiv as vrea sa patrund intr-o promotie foarte mare, pentru ca, sincer va spun, as vrea sa am niste avantaje financiare mai mari. Am ajuns la maturitate ca sportiv, sunt anii mei de varf si daca nu castiga ceva bani acum, atunci cand o s-o mai fac ? As fi tentat sa fac si pasul catre MMA cu conditia sa invat cateva tehnici noi care sa ma ajute si, evident, daca voi fi remunerat ca atare”. 


Presedintele Romaniei si Regele Junglei